A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Bérmálkozók! Figyelem!

2019. szeptember 11. (szerda) 8:00

Bérmálás - 2018.

Egyházközségünk várja azon kilencedik osztályos tanulók jelentkezését, akik tavasszal bérmálkozók szeretnének lenni. Ehhez nem kell mást tenniük, minthogy a sekrestyében vagy a plébánián elkérni a jelentkezési lapot. Azt ki kell tölteni, majd írjanak egy rövid motivációs levet arról, miért szeretnének bérmálkozni. Mindezt szeptember 29-ig tegyék meg, mert ezt követően elkezdődik a szentségi felkészítő. Ezt havonta egy-egy szombati alkalmon tartjuk.

Néhány gondolat a bérmálás szentségéről a Katolikus Egyház Katekizmusából

 

 

(...)  a keresztségtől újjászületett hívők a bérmálás szentségétől megerősödnek (1212.)

1285 A bérmálás szentsége a keresztséggel és az Eucharisztiával együtt alkotja a "keresztény beavatás szentségeinek" együttesét, melynek egységét őrizni kell. Meg kell tehát magyarázni a híveknek, hogy a bérmálás fölvétele szükséges a keresztségi kegyelem teljessé válásához. [90] A keresztények ugyanis "a bérmálás szentségével még tökéletesebben kötődnek az Egyházhoz, a Szentlélek különleges ereje tölti el őket, ezért szigorúbb a kötelezettségük, hogy Krisztus igazi tanúiként szavukkal és életmódjukkal terjesszék és védelmezzék a hitet"

1289 Hogy a Szentlélek ajándékát még jobban kifejezzék, a kézrátételhez nagyon korán kapcsolták a krizmával, a jó illatú olajjal való megkenést. E megkenés megvilágítja a "krisztusi" elnevezést, ami "fölkentet" jelent, és eredetét magától Krisztustól veszi: "Isten kente fel Őt Szentlélekkel" (ApCsel 10,38). A megkenés e rítusa mind a mai napig él Keleten és Nyugaton egyaránt. Ezért nevezik ezt a szentséget Keleten krizmációnak, `krizmával történő fölkenésnek' vagy müronnak, `krizmának'. Nyugaton a confirmatio elnevezés arra utal, hogy ez a szentség egyidejűleg megszilárdítja a keresztséget és megerősíti a keresztségi kegyelmet. 

fotó: Szerencsi Gábor