A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Házasságkötés

A házasság szentsége egy megkeresztelt férfi és nő egész életre szóló felbonthatatlan szeretetközössége. A keresztény házasság lényeges tulajdonságai az egység, a felbonthatatlanság és a nyitottság az élet továbbadására. Csak akkor érvényes szentség a katolikusok házasságkötése, ha a jegyesek az illetékes katolikus pap és két tanú előtt kijelentik, hogy egymásnak házastársai akarnak lenni.

A jegyesek személyesen jelentkezzenek a plébániahivatalban az esküvői időpont, nászmise kérése, a jegyesoktatás és az eskető atya személyének megbeszélésére. Jelentkezni minimum 3 hónappal a tervezett szertartás előtt kell, de nagyon sokan már az előző évben megteszik a biztonságos időpont miatt.

Szükséges adatok és iratok:

-          jegyesek neve, vallása, lakcíme;

-          születési és keresztelési adataik;

-          szüleik neve, vallása;

-          tanúk neve, vallása, lakcíme;

-          telefonszám, e-mail cím;

-          esküvő időpontja;

-          az eskető atya neve (amennyiben vendég atya esket);

-          nászmisés esküvő, vagy nem (tisztázása az esküvő tervezett időtartama miatt fontos!)

Az anyakönyvezéshez szükséges iratok beszerzése a jegyesek vallása szerint eltérő:

Ha mindkét jegyes római katolikus vallású: szerezzék be keresztlevél másolataikat a keresztelési plébániákon, melyek ne legyenek 3 hónapnál régebbi keltezésűek az esküvő tervezett időpontjához képest. Ezt követően, kérjék ki a lakóhelyük szerint illetékes plébánián a házasságkötési engedélyt. Ha valamelyikük plébániánk területén lakik, természetesen nincs szükség ilyen engedélyre.

Ha valamilyen okból nem a plébániánkon történik a jegyesoktatás, a jegyespár a felkészítő paptól hozzon erre vonatkozó igazolást.

Ha az egyik jegyes keresztény, de nem római katolikus vallású: (vegyes-vallás esete) a nem római katolikus jegyes, vallása szerint, igazolást szerezzen be a keresztelés tényéről. A jegyesoktatást végző atya jegyzőkönyvet vesz fel a katolikus jegyessel. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása)

Ha az egyik jegyes nem keresztény vallású, vagy kereszteletlen: (valláskülönbség esete) a jegyesoktatást végző atya jegyzőkönyvet vesz fel a katolikus jegyessel, és azt mellékelve az Egyházi Hatóságtól engedélyt kér a házasságkötéshez. Már a jelentkezéskor kell tisztázni e kérdést, mert az engedély beszerzésének időszükségletét – kb. 1 hónap - figyelembe kell venni az esküvő kitűzési időpontjánál. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása).

Ha bármilyen kérdés merül fel személyesen, illetve telefonon is adunk információt.