A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Kápolnáink

 A Magyaróvári Egyházközség területén az évszázadok során több kápolna is épült. Ezek közül tíz a mai napig áll. A katolikus templomoknak, kápolnáknak van egy titulusuk, azaz címük vagy védőszentjük.


Szent Rozália-kápolna

Szent Rozália kápolna külsőSzent Rozália kápolna belső

Az egykori polgári menházat 1696-ban alapították. Bizonyíthatóan 1713-ban már itt imádkoztak a kolerajárvány elmúlásáért. A kápolna védőszentje Szent Rozália. 


Adatbank:

épült: 17. század vége

titulusa: Szent Rozália

 

Lucsonyi kápolna

Lucsonyi kápolna külsőLucsonyi kápolna belső

Pestisjárvány tombolt az egykor önálló Lucsony faluban. Az ott élők fogadalmat tettek: ha elmúlik a veszély, kápolnát emelnek. Fogadalmukat betartva 1713-ban építették a kápolnát.


Adatbank:

épült: 1713.

titulusa: Szent Anna

 

Háromszög kápolna

Háromszögkápolna külsőHáromszögkápolna belső

A történelmi belváros határán túl, a Lajta mentén áll ez a kápolna. A különleges szakrális építmény 1716-ban épült, feltételezhetően jezsuita hatásra. Egy kültéri keresztút utolsó állomása lehetett.

Adatbank:

épült: 1716.


Piarista kápolna

Piarista kápolna külsőPiarista kápolna belső

1739 óta működnek a városban piarista szerzetesek. A tanítás mellett a diákok lelki életét vezették külön istentiszteletekkel (oratorium), ájtatosságokkal, gyóntatással. 1963-ban szűnt meg mint istentiszteleti hely. 1995-ben szentelték újra.

Adatbank

épült: 18. század

titulusa: 


Temetőkápolna

Temetőkápolna külsőTemetőkápolna belső

A Feltámadt Krisztus tiszteletére szentelték. A 1774-ben épült kápolna eredetileg barokk stílusban épült, de a XIX. század második harmadában romantikus stílusúvá alakították át. Ma Hősi halottak kegyeleti kápolnája néven a város háborús áldozatainak emlékhelye.


Adatbank:

épült: 1774.

titulusa: Feltámadt Krisztus


Majoroki kápolna

Majoroki kápolna külsőMajoroki kápolna belső

1874-ben kezdték építeni romantikus stílusban. Szent Ferenc tiszteletére szentelték. Az itt lakóknak – főleg télvíz idején – nagy nehézséget okozott felkeresni a kilométerekre lévő plébániatemplomot. Ezért építették a templomot. 

Adatbank

épült: 1874-77.

titulusa: Assisi Szent Ferenc


Lourdes-i kápolna

Lourdes-i kápolna külsőLourdes-i kápolna belső

Az óvoda mellett a XIX. században létesített kápolnát a Lourdes-i Szűzanya tiszteletére szentelte fel Zalka János győri megyéspüspök. A Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek végezték a nevelést az alapítástól egészen az államosításig.

Adatbank

épült: 1882.

titulusa: Lourdes-i Szűz Mária

 

Háromtölgy kápolna

Háromtölgy kápolna külsőHáromtölgy kápolna belső

A Feketeerdei út mentén található kegyhelyet 1890-ben építették a magyaróvári hívek. A hely legendája szerint egy kéményseprő legényt a farkasok kergettek meg. A vadállatok elől ő egy fára mászott. Ígéretet tett a Szűzanyának: amennyiben megszabadul, egy képet akaszt a fára.


Adatbank:

épült: 1890.

titulusa: Fájdalmas Szűzanya


Ipartelepi kápolna

Ipartelepi kápolna külsőIpartelepi kápolna belső

Olasz hadifoglyok építették ezt a falazott lábazatú, deszka falú kápolnát az első világháború idején. Eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchia lőporgyáraként épült Magyaróvár melletti hadiüzemhez tartozott a terület. Később azonban az itt élők lelkipásztori ellátását könnyítette meg ez az építészeti különlegesség.


Adatbank

épült: 1916.

titulusa: Szent Kereszt felmagasztalása


Szalézi kápolna

Szalézi kápolna külső  szalézi kápolna belső

Korábban palota volt, majd árvaházzá építették át, végül a szaléziak alakítottak kollégiumot az épületben. 1940-ben készült el mai formájában a kápolna. Az államosítást követően is működhetett istentiszteleti helyként.


Adatbank

épült: 1940.

titulusa: Keresztények Segítsége