A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Szent László-napi főzőverseny

2019. június 11. (kedd) 20:00

Szent László-napi főzőverseny 2018.Szeretettel szólítunk meg minden Mosonmagyaróváron lakó, vagy a városhatáron kívül élő, főzni szerető férfit és hölgyet, szakácsot, szakács tanulót, családot, iskolát, baráti társaságot, civil szervezetet, hogy nevezzenek be a Szent László téren tartandó a     "Szent László-nap szakácsa" címért folyó szabadtéri – szabadtűzű csapatversenyre.

Az egy (vezető) szakács és három segítő (kukta) összetételű csapatok a "Levesek és egytáltételek", illetve a "Pecsenyék és sültek" kategória egyikében indulhatnak.

Nevezés:


A nevezés "Szent László-napi főzőverseny" felirattal ellátott zárt borítékban adható le személyesen. A borítékban elhelyezett jelentkezési lapon fel kell tüntetni az induló csapat fantázianevét, a csapatvezető nevét, címét, telefonszámát és elektronikus elérhetőségét. Továbbá meg kell adni a következő információkat:

  • A választott kategória,
  • Az elkészítendő étel neve, fajtája,
  • 20 főre történő elkészítéshez szükséges nyersanyagok mennyisége,
  • Rövid technológiai leírás.

A hely és feltételek biztosítása érdekében itt kell jelezni, hogy milyen eszközöket, bútorokat, berendezéseket hoznak magukkal, milyen főző, sütő alkalmatosság segítségével készítik az ételüket. Fel kell tüntetni az áramvételi, vagy esetleges egyéb igényüket.

       Nevezési határidő: 2019. június 24. (hétfő) 12 óra

                        A nevezés leadásának helye:

Mosonmagyaróvári Plébánia – 9200. Mosonmagyaróvár, Szent László tér 1. A versenyen az első 10 érvényes jelentkezést leadott csapat vehet részt. A nevezés elfogadásáról a határidő után 3 napon belül email-üzenetet küldünk.

A főzőverseny lefolyása

        A verseny időpontja: 2019. június 30. (vasárnap)

A csapatoknak 7.00 és 8.30 óra között van lehetőségük elfoglalni a helyszínen kisorsolt helyüket, s odaszállítani a szükséges kellékeket, hozzávalókat. Ezt követően a területet (a gyalogosok biztonsága érdekében) a gépjárműforgalom elől elzárjuk.

08.30 h Regisztráció vége – 09.00 h Főzőverseny Megnyitó – 09.15 h főzőverseny kezdete

A regisztrációs idő után érkező csapat nem vehet részt a versenyen. A csapatoknak jelezniük kell összetartozásukat: pl. egységes kitűzővel, fejfedővel, felsőruházattal, karszalaggal vagy más egyéb fantáziadús módon.

A versenyhez szükséges eszközökről a csapat gondoskodik (bogrács, rostsütő, állványok, vágódeszkák, kések, grill eszközök, tálalóeszközök, illetve a higiénia betartásához szükséges mosogatószerek és mosogatóeszközök). Áram- és vízvételi lehetőséget a szervezők biztosítanak, de vízhordó eszköz és hosszabbító szükséges. Háztartási célú szeméttároló edény, sörpadok, sörasztalok, mobil WC rendelkezésre áll, de a kukazsákokról a csapatoknak kell gondoskodniuk.

Az ételek szabadon választott alapanyagból, bármilyen technológiával készülhetnek. Minden csapatnak legalább 20 adag ételt kell készítenie. A kész adagokból egyet át kell adni a zsűrinek.

A csapatoknak rendelkezniük kell a származási igazolásokkal, be kell tartaniuk az élelmiszerbiztonsági, munka- és tűzvédelmi jogszabályokat, valamint az egyéb előírásokat. Figyelemmel kell lenniük, hogy a főzőverseny helyszínén egyéb rendezvények is zajlanak, ahol felnőttek és gyermekek is tartózkodnak.

Az ételek zsürizése

A kész adagokból egyet a kisorsolt sorszámmal és az étel nevével együtt 12.00 órától, aznap reggeli megbeszélés alapján 10 percenként a zsűri asztalnál, tányéron ízlésesen kitálalva.

A zsűrizés időtartama: 12.10 – 13.00 h.

A zsűri

Bodó Zoltán (magyaróvári plébános, a verseny kiírója)

Puska Miklós (Sári csárda Diamant hotel Head Chef)

Kaczor Ferenc (Panoráma Hotel Mosonmagyaróvár főszakácsa)

Csalló Gábor (étteremtulajdonos, vendéglősmester, okleveles borbecsűs)

A zsűritagok egyenként pontozzák a csapatokat, majd az egyéni pontszámok összege alapján állapítják meg a végső sorrendet. A zsűri a teljes munkafolyamatot végigkíséri, s különösen az alábbi szempontokat veszi figyelembe: megjelenés, tisztaság, ésszerűség, jó hangulat, csapatmunka, ötletesség, tálalás, hőfok, íz.

    Az elkészített ételek utóélete

A zsűrinek leadott tálalóedényeket az ételkóstolás befejezését követően rögtön lehet visszavinni. A zsűrizés ideje alatt a csapatok az általuk készített ételeket tetszés szerint felhasználhatják. A Plébánia megköszöni, ha a csapatok (jótékonyságból) megvendégelik a térre kilátogató családokat. 

A verseny befejezése

A zsűrizés és a készített ételek elfogyasztása után minden csapatnak rendbe kell raknia az általa használt területet és annak környékét. A saját eszközök szállítása 15.00 h-ig lehetséges. Ezt követően az egyéb programokra is tekintettel, a területet érintő járműmozgás tilos. 15.30 h-kor a csapatvezetők kötelesek a rendezvény szervezőjének a területet az eredeti állapotban és személyesen visszaadni.

A verseny értékelése

A főzőverseny nyertese a "Szent László-nap szakácsa" elismerő oklevelet, kupát és érmet, a második és harmadik helyezett az elért eredményt tanúsító oklevelet és (csapattagonként) érmet kap. A többi helyezett csapatok elismerő oklevelet vehetnek át. 

A különdíjak felajánlói a verseny megkezdése előtt meghatározhatják a jutalom odaítélésének címét.

Az értékelés és a díjátadás kb 13.30 h-kor történik a helyszínen.

További információ:

                Tukovics Antal Tamás (szervező)

          0620/9246058