A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Halloween... nélkülem - Óvd a szívedet!

2014. október 31. (péntek) 17:13

Sokan a hitüket gyakorló katolikusok közül is szívesen kapcsolódnak be a Halloween ünneplésébe, mert hangulatos, divatos szokásnak érzik. Nem ismerik az ünnep igazi hátterét, nem tudják, hogy a keresztényeknek hitük tanítását is szem előtt kell tartaniuk, nem csupán a divatot vagy a szokásokat. A www.hittansuli.hu oldalról származó alábbi rövid történet ezt világítja meg a kisebb gyermekek számára is jól érthető módon.

Klári és Dávid kíváncsian nyomják orrukat a kirakatnak. Az üveg mögül sütőtökök vigyorognak vissza rájuk. Klárinak erről eszébe jut valami:

– Épp a Halloweenről kell fogalmazást írnunk. Brrr, nézd azt a koponyát!

– Ne félj, nem igazi! — mondja Dávid nyugodt hangon, de Klárit kirázza a hideg.

– Különben Karcsiéknál is lesz Halloween parti. Jössz?

– Még nem tudom, de most mennem kell. Szia!

A pékség kirakatában is plakát lóg, mely nagybetűkkel hirdeti: "Ördögien finom Halloween sütik!" A Halloween mindenkinek jó pénzkereseti forrást jelent. Varázsló kellékek, vámpír jelmezek, pókhálók, csontvázak – szórakoztatniuk kellene – ám inkább félelmet keltenek. Minden évben megnő ilyenkor a boltok forgalma.

– Na végre! Klári, nagyon későre jár.Hol voltál ilyen sokáig? – kérdezi anya. A vacsora már tálalva van.

– Hú, farkaséhes vagyok!... De hová tűntek a töklámpások az ablakból?

– Kidobtuk őket – válaszolja apa.

– Kidobtátok?!

Klári nem egészen érti a dolgot. Édesanyja kezébe nyom egy képes újságot.

– Olvasd csak el ezt a cikket!

Klári leteszi a villáját. A cikk olvasása közben a pizza kis híján a torkán akad.

"Halloween – boszorkányok és gonosz szellemek ünnepe.

A történet több mint 2000 éves. Október 31-e az Új év kezdetét jelentette a kelta druidáknak, akik papok, varázslók és jósok voltak. Nem hittek az egy igaz Istenben, hanem sok istent imádtak. Hitük szerint ezen az éjszakán Samhain, a holtak ura előjön, és összegyűjti a halott lelkeket.

– Apa, ezek szerint a Halloween az ördög fesztiválja! – szörnyülködik Klári.

"Az ünnep Írországból indult, majd Amerikában és más országokban is elterjedt. A Halloween angol szó annak a kifejezésnek a rövidítéséből alakult, melynek jelentése: "mindenszentek előestéje". Ezen az estén a varázslók répát vagy tököt vájtak ki, és mécsest tettek a belsejükbe. Az így készített lámpásokat aztán kiaggatták a házukra, és így kiáltoztak: "Ajándék vagy átok!" Azokat, akik semmit nem áldoztak Samhainnak, megátkozták."

Klári leteszi az újságot. Apa tovább magyaráz:

– Azok, akik szellemnek öltöznek ezen a napon, bekopognak minden házhoz, és valami édességet kéregetnek, erre a pogány hagyományra emlékeznek. A Tízparancsolatban viszont ez áll: Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj! Isten szeretet. Azért figyelmeztet minket, mert szeret bennünket. Parancsolatai jók, ezért érdemes megtartanunk és elfordulnunk mindentől, ami rossz. A Halloween az szellemek és az ördög éjszakája. Azok, akik részt vesznek benne, akár viccből, akár komolyan, ilyenkor a gonosz szellemeket tisztelik és nem Istent. Isten és az emberek ellenségének, a Sátánnak hódolnak, és ezzel kiszolgáltatják életüket a gonosznak.

– Én ezt eddig nem tudtam. Mától fogva lehet Halloween.... nélkülem! – mondja anya eltökélten.

– Az ördög nemcsak hazudik, hanem irigy is, azt akarja, hogy az emberek az ő sorsában osztozzanak, azaz ne az örök boldogságba jussanak, hanem a kárhozatra. Isten elmondja a Bibliában, hogy az ördög embergyilkos a kezdetek óta (Jn 8,44). A Halloween mindig is az ő napja volt, és ma is az. Halloween a boszorkányok, szellemek és a Sátán legfontosabb ünnepe. Lehet Halloween... nélkülem! – apa hangja határozottan cseng.

Klári sem gondolkozik sokáig:

– Döntöttem: nem megyek el a Halloween partira!

A Dávidnak küldött tömör SMS így hangzik: Lehet Halloween... nélkülem!

Halloween nélkülem, és remélhetőleg nélküled!

Forrás: http://www.hittansuli.hu/dokumentumok/tanuloknak/halloween-kereszteny-szemmel