A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

A Lourdes-i kápolna és a sóbarlang megáldása a Hildegard óvodában

2014. október 24. (péntek) 11:30

Október 14-én ünnepélyes keretek között áldotta meg dr. Pápai Lajos megyéspüspök a mosonmagyaróvári Hildegard Óvoda melletti Lourdes-i kápolnát, melyet egyházmegyei, önkormányzati és pályázati pénzből újítottak fel a közelmúltban. A szentmisét követően átadták a Hildegard Óvodában elkészült sóbarlangot.

Fehér Lászlóné intézményvezető örömmel beszélt a munkálatokról, és a megvalósult elképzelések emberi lélekre való hatásáról. "A mai napra készülve gondolkodtam azon, hogyan is illik össze a felújított kápolnánk és az általunk megálmodott és létrehozott sóbarlang megáldása. Sokat törtem a fejem és rájöttem, számtalan közös pontot találok a kettő között. Mindkettőt köthetem a hithez. A hit ugyanis a kapott szeretet tapasztalatától növekszik, akkor, ha a kegyelem és az öröm tapasztalatával közlik. Mi igyekszünk megnyitni gyermekeink szívét és értelmét, hogy meghallják az Úr hívását. Ezekhez a percekhez segít minket az óvoda melletti Lourdes-i kápolna megléte, mely most új "köntöst" kapott. Hittünk Istenben és fenntartónk segítségében, hogy a sóbarlang kialakításával kapcsolatos elképzeléseink egyszer megvalósulnak. Így lett és ezáltali örömünk a hitünk gyümölcse. A hitből remény fakad. Reméltünk, hogy Isten iránti szeretetünk képes lesz egy álmot valósággá változtatni. Reméltük, hogy lesznek akik mellénk állnak és segítenek. A kápolna felújítása és a sóbarlangunk létrehozása is ilyen közös összefogás eredményeként valósult meg. A kápolnában és a sóbarlangunkban is nagy szerepe van a fénynek. A fénynek, mely reményt keltő, örömet, boldogságot sugárzó és utat mutató. Megmutatja nekünk Isten fényét. Ez az igazi kivilágítás: Isten fényének kiáradása. Ezt az érzést keressük nap mint nap kápolnánkban. Lélekmelengető, egészségmegőrző és gyógyító. Szokták mondani "ép testben ép lélek". Számunkra fontos a gyermekek lelkének ápolása, hisz a lelkük találkozik Istennel. Ebben segít nekünk majd a sóbarlangunk használata.

Számtalan közös szálat említhetnék még. Többek között azt, hogy a gyermekek és felnőttek testi és lelki épülését szolgálja mindkét helyiség. Mindkét helyen ugyanazon szakemberekből álló csapat dolgozott. Nem utolsó sorban említeném azt, hogy a gyerekek iránti szeretetből táplálkozott a munkálatok minden apró lépése. Hiszen ha a közeledben van, akit szeretsz, mintha melegebb lenne a levegő. A tárgyak mosolyogni kezdenek, a szoba ismerősebb lesz, mintha az illat is megváltozna körülötted, ha a közeledben van, aki számodra kedves. Ez az összetéveszthetetlen jelenlét-érzet, amikor az idegenség hirtelen ismerőssé válik, amikor meghitté varázsolódik a környezeted – a szeretet biztos jele."

Pohárköszöntőjében dr. Iváncsics János alpolgármester elmondta, hogy szívesen nyújtottak támogatást az óvoda melletti kápolna felújításához, mert a megújult Lourdes-i műemlék a város hírnevét öregbíti és a látványosságok számát gyarapítja. Arról is szólt, hogy a kápolna az óvodás gyermekek lelki épülésének helyszíne, és nagyon fontos a jövő emberének formálásához. Szólt arról is, hogy örül a Hildegard Óvoda folyamatos fejlődésének, szépülésének. Mindenki számára példaértékű lehet a falak közt zajló munka, mely mind az ide járó gyermekek javát szolgálja.

Fehér Lászlóné