A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Szent Gotthárd gyalogos zarándoklat

2023. május 25. (csütörtök) 12:32

img-20230430-092438Idén újra elindult egy maroknyi csapat, hogy Szent Gotthárd ünnepéhez kapcsolódóan gyalogos zarándoklaton vegyen részt 2023. május 6-án, szombaton. A zarándoklat Hédervárról indult a Boldogságos Szent Szűz kegykápolnájától templomunkba.

 

Egy rövid zarándok összefoglalót olvashatunk az alábbiakban.

A járványrendelkezések miatt az elmúlt két évben nem tarthattuk meg gyalogos zarándoklatunkat, amelyet templomunk védőszentje, Szent Gotthárd oltalma alatt, az ő ünnepéhez kapcsolódva évek óta megteszünk. A korábbi "túrákat" Csapó István gondozta, most is az ő javaslatára és segítségével terveztünk. Pontos térképet és túraleírásokat adott a környékbeli Szent Jakab-utakról. Ez alkalommal egy alternatív útvonalon  Hédervárról terveztünk Óvárra érkezni.

A magyaróvári templomban találkoztunk reggel, ahol mécsest gyújtott minden résztvevő, majd Szent Gotthárd patrónusunk ereklyéje elé helyeztük azokat kérve az ő oltalmát, közbenjárását. Zoltán atya áldása után pedig hetedmagunkkal a helyközi buszjárattal Hédervárra indultunk.

Nagy örömünkre Héderváron átmenetileg Farkas Dezsőné Nusika is csatlakozott hozzánk, hogy a kápolnát és a Szent Mihály templomot együtt látogassuk meg. Lelki vezetőnkként énekelt és imádkozott velünk. A kápolnáról és a kertjében lévő évszázados tölgyfáról – az Árpád-fáról – részletes tájékoztatást kaptunk Gondár Józsefnétől, amit ezúton is hálásan köszönünk. Innen elgyalogoltunk a falu határánál lévő Peregrinus-kápolnához, amit évszázadokkal ezelőtt egy francia zarándok hölgy építtetett, hálából az átvészelt hosszú útért. Mi is rátértünk a saját zarándokutunkra, felajánlottuk szeretteinkért, közösségünkért.

Az előttünk álló mintegy húsz kilométer alatt megismertük egymást, régi zarándoklatokról, közös barátokról is beszélgettünk. Esett ránk az eső, sütött a nap, de jól éreztük magunkat.

A Máriakálnoki Sarlós Boldogasszony-kápolnánál felüdülés volt meglátni Zoltán atyát és Varga Zolit, Judit férjét. Meghallgattuk Frauhammer Józsefnét, aki a kápolna történetét mesélte el. Az atyával imádkoztunk, Zoli pedig frissítő italokat hozott nekünk. Köszönjük!

Nehezen indultunk el az utolsó hat kilométerünkre, de összetartottunk! Óváron, a templomunkban Zoltán atyát jó volt viszontlátni. Akik kitartottak egymásért és sokakért: Judit, Márta, Éva, Elemér, Gabi, Anikó és Lajos.

Reméljük jövőre még többen leszünk!

img-20230506-092427 img-20230506-152843