A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Olvassuk el együtt egy év alatt A Katolikus Egyház Katekizmusát (KEK)!

2021. augusztus 14. (szombat) 7:00

www.iec2020.hu Lelki tréning napi 7 percben

AZ IMÁDSÁG MEGFELELŐ HELYEI

2691 A templom, Isten háza a plébániai közösség számára a liturgikus imádság sajátos helye. Nagyon alkalmas hely arra is, hogy a szentségileg jelenlévő Krisztust az Oltáriszentségben imádják. A megfelelő hely kiválasztása nem közömbös az imádság szempontjából :

  • A személyes imádság számára ez a hely lehet egy "imasarok" a Szentírással és szentképekkel, hogy ott, a "rejtekben" [40] Atyánk előtt időzzünk; keresztény családban az ilyen imahely előmozdíthatja a közös imádságot;
  • Ahol léteznek kolostorok, közösségeik hivatása, hogy adjanak lehetőséget a hívőknek a zsolozsmában való részvételre, és biztosítsanak lehetőséget az intenzívebb, személyes imádsághoz szükséges magányra. [41]
  • A zarándoklatok arra emlékeztetnek, hogy itt a földön úton vagyunk az ég felé. Kezdettől fogva különösen alkalmasak az imádság megújítására. A kegyhelyek az élő forrásaikat kereső zarándokok számára alkalmas helyek arra, hogy "mint Egyház" éljék át a keresztény imádság különböző formáit.

Összefoglalás

2692 A zarándok Egyház imádságában társul a szentek közösségéhez, akiknek közbenjárását is kéri.

2693 A különböző keresztény lelkiségek részesei az imádság élő hagyományának és értékes vezetők a lelki életben.

2694 A keresztény család az imádságra nevelés első helye.

2695 A fölszentelt szolgák, az Istennek szentelt élet, a katekézis, az imacsoport, a "lelkivezetés" segítséget nyújtanak az imádsághoz az Egyházban.

2696 Az imádság legkedvezőbb helyei az egyéni vagy családi imahely, a kolostorok, búcsújáróhelyek, s főként a templom, mely a plébániai közösség liturgikus imádságának saját helye és a szentségimádás kiváltságos helye.

 

[40] Vö. Mt 6,6.

[41] Vö. II. Vatikáni Zsinat: Perfectae caritatis határozat, 7.